06 November 2008

Cottage Pie/Hachi parmentier anglais


After spending some time exploring fall in Montmartre and baking apple-pear pie, I spent the weekend before last in London visiting friends, family (there for 4 days from Lousiana), and taking in some more autumn colors.

Après avoir posté au sujet de l'automne à Montmartre et ma tarte pomme-poire, j'ai eu la chance d'aller un week-end voir les couleurs de Londres, rendre visite à des amis et voir mes cousins de Lousiane qui étaient là pour 4 jours.

Nous sommes arrivées (rapidement, grace aux nouveaux rails) dans le monde de Harry Potter, enfin c'est ce qu'il me semblait. J'ai cherché le quai 9 3/4, mais il n'y avait que des murs fermés ! Dommage.

We arrived on the new, exciting eurostar rails at St. Pancreas International/Kings Cross Station (where you could almost believe there was a platform 9 3/4 hiding somewhere). The station is newly renovated and re-opened and looking stately for the arrival of the high-speed trains from France and Belgium.



Then we headed out to Greenwich and got lost in a residential neighborhood trying to find our friends' house, but we didn't mind as we got to take in the fall colors under the gray sky and enjoy the calm, so very different from our lively neighborhood in Paris.


Nos amis vivent à Greenwich, où il était facile de se perdre dans les voisinages residentiels qui nous paraissaient si anglais. Finalement, on s'est retrouvé, mais pas avant d'avoir pris quelques photos des belles couleurs.


So here's where food comes back into the equation (aha, see I didn't forget this was a cooking blog after all): a friend made me my first ever cottage pie while I was there, a simple dish but very yummy, perfect comfort food. The French have a similar dish called hachi parmentier and ready-prepared plastic-y versions abound in the supermarket here. They never looked particularly appetizing, but homemade?? Mmmmmm. When I got home, I decided to give it a try. It's perfectly seasonal and I threw in the ingredients I got in my last CSA: potatoes (of course), carrots and celery. You could make it without the carrots and celery, but they add good flavor and vitamins!

C'est un blog de voyage ici, vous vous demandez ? Ben non, quand même. Je voulais vous parler du cottage pie que j'ai découvert là-bas. Le cottage pie est l'équivalent anglais du hachi parmentier, un plat simple et réconfortant dont les ingrédients ne sont pas très chers et que tout le monde, tout âge confondu, peut aimer (enfin, sauf si on est végétarien bien sûr). En plus c'est parfait pour la saison. J'ai utilisé les ingrédients que j'ai eu dans mon panier bio cette semaine : pommes de terre, carottes et céleris. On peut le faire sans les carottes et les céleris aussi, mais ça donne du goût et des vitamines !


Ingredients:
(2-3 servings / pour 2-3 personnes)

200g ground beef / 200g de boeuf haché
2 onions / 2 oignons
2 carrots / 2 carottes
1-2 stalks celery / 1-2 tiges de celeri
1 minced garlic cloved / 1 gousse d'ail hachée
2 heaping Tbsp flour / 2 grosses c. s. de farine
1-1 1/2 cups broth / 25-30 cl de bouillon
1 Tbsp tomato paste / 1 c.s. de double concentré de tomate
1 tsp hot sauce / 1 c.c. de sauce piquante
1 Tbsp fresh, chopped parsley / 1 c.s. persil frais haché

To top / Pour le dessus :
6 potatoes / 6 pommes de terre
butter / beurre
milk / lait

Préchauffer le four à 200C. Faire chauffer un peu d'huile dans une casserole ou une poêle. Faire revenir les oignons à feu doux. Ajouter les carottes, l'ail et la viande hachée. Faire revenir la viande jusqu'à ce qu'elle soit dorée et bien l'écraser à l'aide d'une fourchette.

Verser la farine, mélanger bien et ajouter le reste des ingrédients tout en remuant. Porter à ébullition, baisser le feu et laisser frémir 30 minutes environ, en remuant de temps en temps.

Entre temps, peler et couper les pommes de terre et les cuire à l'eau chaude jusqu'à ce qu'elles soient tendres. Egoutter et écraser avec un peu de beurre et de lait pour rendre la purée crèmeuse. Verser la viande au fond d'un plat et couvrir de purée. Parsemer de noix de beurre et cuire au four environ 35 minutes. Manger chaud !

Preheat the oven to 400F. Heat some oil in a saucepan or heavy frying pan. Add the chopped onions and cook 2-3 minutes. Add the carrots, garlic and ground beef. Brown the meat and break apart well with a fork.

Add the flour, mix well and then add the rest of the ingredients while stirring. Bring to a boil, then simmer on low for about 30 minutes, stirring from time to time.

Meanwhile, peel, cut and boil the potatoes until tender. Drain and mash them with butter and milk, until they are smooth and creamy. Pour the cooked meat and vegetables into a baking dish and cover with the mashed potatoes, spreading them with a fork. Dot with butter and bake for 35-40 minutes. Serve hot !

12 comments:

Rosa's Yummy Yums said...

A delicious dish! Very comforting and tasty! I miss England so much...

Cheers,

Rosa

Nazarina A said...

Hopie,
You have made an excellent cottage pie here. My eye was on the the gravy that was oozing out to the top of the mash. Mmmmmmmmmmm! I make a Malaysian version but was never fast enough to take a pic.

Cicero Sings said...

I would call that Shepherd's Pie. I make something similar ... and yes, it is a wonderful comfort food!

Hopie said...

Rosa - Very comforting indeed. I've only been to London twice now, but I'd love to travel a bit in England.

Nazarina - You have a good eye. That oozing gravy was extremely yummy ;-) I'd love to hear more about your Malaysian version!

Cicero - I might be wrong, but I was under the impression that Shepherd's Pie was made with lamb...

Anonymous said...

Whatever you want to call it, what's not to like about stewed meat baked under mashed potatoes? Yum. (I once made an oustanding version with rabbit. I dubbed it rabbitherd's pie, which i realize is kind of dumb. How on earth would one go about herding rabbits?)

NKP said...

Comfort food at it's finest. I love your photos, too. Thanks for bringing the hot peppers to the island!

Joie de vivre said...

That does sound like ultimate comfort food.

Sam said...

The topping looks wonderful and golden, I love the crispy browned bits!

PG said...

I've never heard of cottage pie. Looks interesting.

We've got an award for you. It's "Hopie Day" over at our blog.

Anonymous said...

Ouh, que ça doit bien réchauffer quand il fait froid dehors !!!
Je ne devrais pas venir sur ce blog à cette heure-là, parce que maintenant : j'ai très faim !!!

Anonymous said...

Il y a donc une bonne cuisine anglaise ! Ceci est une plaisanterie.
Je viens ici en droite ligne de Posuto ci-dessus et vous place dans ma Revue de ce soir où j'espère vous lire ;)

Hopie said...

Camille - What's not to like indeed. Rabbitherd's pie! Hehe, all those poor rabbit herders and their pies...

Natashya - Thank you!

Joie de vivre - Very warm and comforting!

Sam - Mmmm, me too.

Psychgrad - Thanks for the award and the lovely presentation!

Kiki - Effectivement, lire un blog de cuisine quand on a faim, c'est comme faire les courses quand on a faim : très dangereux.

Olivier - Oui je sais, c'est surprenant, mais vrai ;-) Merci ! Je vais venir vous lire.